Sade - Earthdawn.hu
Összes
elementalista
felderítő
harcos
illuzionista
kardmester
kitaszított harcos
lovas
megtisztító
misztikus harcos
szellemmágus
tolvaj
trubadúr
vadmester
varázsló
égi hajós
égi rabló
 • Állat hívása

  Diszciplinák: Vadmester

  Tálentum: Állat Uralása                   Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás: lásd leírást

  Ennek a fortélynak két lehetséges módja van:

  Először is, a fortély segítségével az adeptus állatok tud magához hívni. A Vadmesternek előre meg kell határoznia, hogy milyen típusú állatot kíván hívni, és milyen erősen (hányan válaszoljanak). Kiváló siker esetén az Állat Uralása képesség szintjeszer 10 méteres sugarú körben minden ilyen típusú állat azonnal az adeptushoz igyekszik. A fortély használója megnövelheti az Állat Hívása hatótávját 5 méterenként 2 pont Kifáradásért.

  Másodszor, a fortély lehetővé teszi, hogy az adeptus egyetlen egy, vagy egy meghatározott állatot hívjon magához. Amikor ilyen módon szeretné használni a fortélyt, a Vadmesternek több órán át hívnia kell az állatot, a fent leírt hatótáv mellett. Különböző feltételeket szabhat, például hívhatja "az erdő legnagyobb medvéjét", "olyan griffet, aki kalandozna velem", "egy nagy vadállatot, aki szeretne az oldalamon harcolni". Minél szorosabb feltételeket szab meg az adeptus, annál magasabb lesz az elvárt Siker Szint. A nehézséget, a híváshoz szükséges időt, és siker esetén, a megjelent állat képességeit a mesélő határozza meg.

   

 • Allegória

  Diszciplínák: Illuzionista

  Tálentum: Mágia Írása/Olvasása        Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                        Kifáradás: 1

  Ez a fortély lehetővé teszi az Illuzionistának, hogy írott szövegbe egy rejtett jelentést elbújtasson. Elkölt egy kifáradás pontot, és egy tálentum próbát tesz. Az olvasónak a próba eredménye lesz az Érzékelési nehézség. Bármilyen teszt, ami a szöveg olvasására irányul, Érzékelési próbaként működik.

  Olykor a nehézség magától az üzenettől függ. Érthetőbben fogalmazva ha egy üzenet mágikus, például egy varázslat, a Mágia Írása/Olvasása próba Érzékelési próbaként is működik (közönségesebb szövegeknél az Írás/Olvasás is hasonlóképp működik). 
  Ha a próba nem sikerül, a karakter nem fogja látni a rejtett jelentést, és nem is próbálkozhat aznap.

 • Aprólékos Varázslás

  Diszciplínák: Elementalista, Illuzionista, Szellemmágus, Varázsló

  Tálentum: Varázslás                       Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás: 1

  A fortély használata lehetővé teszi a varázslónak, hogy jobban figyeljen a hasznosítható asztrális energiákra és így jobban tud összpontosítani. Ezért a Varázslás próbával megcsinálhatja az Agresszív Támadás mágikus megfelelőjét(Alapkönyv, 200. oldal), viszont a Harci Mozgása három méterre csökken.

  Amúgy teljesen ugyanazok az előnyei és hátrányai, mint a hagyományos Agresszív Támadásnak: +3 fokozat a Varázslásra, +3 fokozat a Hatás próbára, de az ellenfél is +3 fokozat kap támadás próbáira a varázsló ellen.

   

 • Bénító Támadás

  Diszciplína: Tolvaj

  Tálentum: Váratlan Támadás        Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás: 1

  A Bénító Támadással, a Váratlan Támadás tálentum feltételeit betartva, a Tolvaj adeptusnak lehetősége nyílik arra, hogy áldozatát elkábítsa. A támadást tompa fegyverrel/tárggyal lehet végrehajtani. (Kardgombbal vagy más, nem tompa fegyverrel használva a sebzés mindössze Erő+1 fokozattal dobható).

  Sikeres támadás esetén az áldozatnak legalább kiváló sikert kell elérnie a Leütés Próba (célszám: Sebhatár és a kapott sebzés különbsége +3) során, ha elvéti, akkor elájul, és addig nem tér magához amíg nem tehet egy Felépülés Próbát.
  A fortély hatása Kábulás sebzésnek minősül. (lásd Földhajnal Alapkönyv 200.o.)

 • Drámai Halál

  Diszciplínák: Illuzionista

  Tálentum: Tetszhalál                       Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás:1

  A Drámai Halál használata lehetővé teszi a karakternek, hogy arra használja Tetszhalál tálentumát, hogy különösen drámai módon haljon meg. Ki kell választania a halál módját: felrobbanó mellkas, elfolyó arc, stb. Az adeptus +2 fokozattal dobja a próbát, ha sikeres, kisebb illúziók fenntartják a seb megjelenését, a méreg láthatóan terjed, vagy amit csak szeretne. 
  Minden célpont, akire hatott a fortély Akaraterő próbát kell, hogy tegyen, az Illuzionista Varázsvédelme ellen, hogy megközelítse a holttestet.

 • Ellentámadás Előrelátása

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Támadás Előrelátása          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 6                                     Kifáradás: 2

  A fortély használatakor a Támadás Előrelátása próba eggyel több, tehát kettő Kifáradásba kerül. Ha a Támadás Előrelátása próba célpontja megpróbál Riposztolni, Kitérni, vagy valamilyen képességet használni az adeptus fegyvere ellen, akkor annak célszáma a Támadás Előrelátása próba eredménye lesz, és eggyel több sikerre lesz szüksége (Jó a sikerhez, Rendkívüli a túlütéshez).

  "Buta Kardmester, mindig csak "Támad, Riposzt. Támad, Riposzt". Csukott szemmel is előre megjósoltam volna minden mozdulatát." 

 • Érzelmes Könyörgés

  Diszciplinák: Trubadúr

  Tálentum: Érzelmek Éneke          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 4                                 Kifáradás:1

  Amikor a Trubadúr képtelen lenne énekelni, ezzel a fortéllyal még akkor is képes erős érzelmeket kicsalni közönségéből. A célpontoknak legalább semlegesen kell érezniük a Trubadúrral és a könyörgés céljával szemben, máskülönben a fortélynak nincs semmilyen hatása.

 • Fókuszált Elme

  Diszciplinák: Misztikus Harcos

  Tálentum: Elmevért         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                      Kifáradás:3

  Az Elmevért tálentum fortélyával a Misztikus Harcos megerősítheti Varázsvédelmét.

  A karakter 3 pontnyi Kifáradást szenved el, ezután dobhat az Elmevért tálentumával. A dobás eredménye lesz a karakter új Varázs védelme, még akkor is, ha ez alacsonyabb mint előtte volt. Ez a hatás annyi körig tart, amennyi az Elmevért szintje

 • Halálos Szorítás

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Pusztakezes Harc          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 6                                     Kifáradás:1

  A Halálos Szorítás fortélyt arra használja a Harcos, hogy a pusztakezes harc közben  az ellenfelét különböző fogásokkal - fojtással, anatómia pontok szorításával, nyomásával - sebezze. Ehhez a karakternek először le kell fognia az ellenfelét (lásd Lefogás harci opció, Alapkönyv 197. oldal) . Amíg a karakter képes fenntartani a szorítást az ellenfelén, minden körben Erő + Pusztakezes Harc fokozattal sebezheti azt. A Halálos Szorítás fenntartása körönként 1 pont Kifáradásba kerül.

 • Hátas Védelmezése

  Diszciplínák: Lovas

  Tálentum: Hátas Támadás              Kifáradás: 2
  Karma: -                                       Akció: -
  Fokozat: 7                                    Legenda Pont: 200

  A fortélyt használva a Lovas úgy irányítja hátasát, hogy az a lehető legjobban védve legyen. A Játékos Hátas Támadás próbát dob a hátas Varázsvédelme ellen, és amennyiben sikeres, hozzáadhatja a tálentuma fokozatát a hátas Fizikai Védelméhez.

  Amíg a fortély aktív, a hátas nem tehet semmilyen támadó jellegű akciót. A hatóidő a Lovas Hátas Támadás tálentumának a fokozatának megfelelő kör.

   

 • Helyzetbe Hozás

  Diszciplínák: Kardmester

  Tálentum: Manőver                         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 7                                     Kifáradás: 1

  A Helyzetbe Hozás fortély egy egyszerű variáció a Manőver tálentumra. Ügyes lábmunkával és kardjával az adeptus képes olyan helyzetbe hozni az ellenfelet, hogy az adeptus egyik társa könnyebben megtámadhassa, ezáltal a sikeres Manőver próba után először támadó társa megkapja az adeptus Manőver bónuszát, feltéve ha a támadása erre az ellenfélre irányul.

  "Néha az ellenfél legyőzésének az a legjobb módja, ha meglepjük egy társunk támadásával."

 • Illuzórikus Szöveg

  Diszciplínák: Illuzionista

  Tálentum: Mágia Írása/Olvasása     Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás: 1 / oldal

  A fortély használata lehetővé teszi az Illuzionistának, hogy olyan üzenetet írjon, amit csak egy másik Illuzionista tud elolvasni. Egy Mágia Írás/Olvasása próbát kell tennie hatos célszám ellen. 
  Az olvasónak szintén rendelkeznie kell ezzel a fortélyjal, s szintén hatos célszámra kell dobnia ahhoz, hogy elolvassa, különben a szöveg értelmetlen lesz számára. 
  Sikertelenség esetén egy Felépülés próbát feláldozva újra megpróbálhatja elolvasni, vagy várnia kell a következő napig.

 • Kiegyensúlyozott Kitérés

  Diszciplinák: Égi Hajós, Felderítő, Harcos, Kitaszított Harcos, Tolvaj, Trubadúr

  Tálentum: Kitérés                           Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás: 2

  Az adeptus a földre kerülés kockázata nélkül próbálkozhat a Kitéréssel ennek a fortélynak a segítségével. Hátránya, hogy a Kitérés próbán Jó sikert kell elérnie, és a Kitérés használata 1 Kifáradás helyett már 2 pontba kerül.

 • Manifesztációra Kényszerítés

  Diszciplinák: Elementalista, Szellemmágus

  Tálentum: Elementál-béklyó, Szellem-béklyó          Költség: 200 Lp
  Fokozat: 6                                                         Kifáradás: Változó, lásd leírást

  A Manifesztációra Kényszerítés fortély segít a megbéklyózott szellemet megjeleníteni. Először a Szellem-béklyó tálentummal el kell fogni a szellemet. Ezután az adeptus egy merész "Gyere Elő!" kiáltással felszólítja a célpontot, akire Szellem-béklyó próbát tesz. Ha a próba sikeres, a karakter annyi pont Kifáradást szenved el, amennyi a szellem Erő Szintje.

  A szellemnek addig manifesztálódva kell maradnia, amíg a tálentum hatása alatt van.

  A Manifesztációra Kényszerítés nem töri meg a Szellem-béklyó fenntartásához szükséges koncentrációt.

 • Méreg Elemzése

  Diszciplínák: Vadmester

  Tálentum: Méregérzékelés                Kifáradás: 2
  Karma: -                                          Akció:
  Fokozat: 5                                       Legenda Pont: 200

  Ha az adeptus legalább jó sikert dob a Méregérzékelés tálentumára, meg tudja állapítani, hogy a méreg természetes, vagy mesterséges.

  Kiváló sikert elérve a típusát és a hatóidejét is meg tudja állapítani. Rendkívüli sikernél a Vadmester képes visszanyomozni a méreg eredetét, de ez csak akkor lehetséges, ha a méreg természetes eredetű, és a forrása a Méregérzékelés hatótávjában található. 

 • Nyom Nélküli Követés

  Diszciplinák: Felderítő, Vadmester

  Tálentum: Nyomkövetés                    Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5/7                                     Kifáradás:1

  Amikor a karakter ezt a fortélyt használja, a sikeres Nyom Nélküli Követés próba után nem a célpont lábnyomait követi, hanem a testének a súlypontját. Az adeptus szeme előtt egy fényes kék csík jelenik meg, amerre a célpont súlypontja mozgott, és követi azt, bármerre is ment (fel a levegőbe, le a víz alá, ajtókon, falakon át, stb.)

 • Pozicionálás

  Diszciplínák: Kardmester

  Tálentum: Manőver                       Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                    Kifáradás: 1

  Ez a fortély lehetőséget ad a Kardmesternek, hogy az ellenfelét kedvezőtlen helyzetbe hozza.  Például dönthet úgy, hogy a fal közelébe tereli az ellenfelét, a lépcsőn hátráljon, vagy csak egyszerűen szembenézzen a nappal.
  Ha a Manőver próbája sikeres, az ellenfél következő Támadás próbájára Manőver fokozatnyi levonást kap.

   

 • Rajtaütés Kezdemény

  Diszciplinák: Tolvaj

  Tálentum: Csapda Kezdemény          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás:1

  Egy igazi Tolvaj ennek a fortélynak a segítségével elkerülheti a meglepetésszerű támadásokat. Amikor a Meglepetés kapcsán kezdeményezést kell dobnia, erre a Csapda Kezdemény tálentumát használhatja.

  Tipikus esetben (lásd Földhajnal Alapkönyv 202. o.) a támadó Ügyesség fokozata, vagy a Meglepetést okozó képesség fokozata, mint célszám ellen kell dobni a Csapda Kezdeménnyel, az Észlelés dobás helyett. Olyan esetben, ahol automatikus (teljes) a meglepetés, a Csapda Kezdemény dobást az ellenfél Kezdeményezés dobásának eredményével kell összevetni.

  Amennyiben a Rajtaütés Kezdemény sikeres, az adeptus nem szenvedi el a Meglepetés hátrányait, levonásait, és cselekedhet az adott körben.

 • Szellem Elemzése

  Diszciplínák: Szellemmágus

  Tálentum: Szellem-béklyó               Kifáradás: 2
  Karma: -                                        Akció: Igen
  Fokozat: 6                                     Legenda Pont: 200

  A fortélyt használva a karakter további információk birtokába kerülhet a szellemmel kapcsolatban, amíg a Szellem-béklyó tálentum él. Jó sikert elérve megtudhatja, hogy a szellem magától cselekedett-e, vagy más parancsolta meg neki. A Kiváló Siker felfedi a szellem erősségeit és gyengéit, és hasznos tudást biztosít a képességeivel kapcsolatban, míg a Rendkívüli Sikernél megtudhatja a nevét és a diszciplináját annak, aki utasította a szellemet.

  Egyszerre csak egy célponton használható.

 • Távoli Ütés

  Diszciplinák: Harcos, Kitaszított Harcos, Misztikus Harcos, Megtisztító 

  Tálentum: Pusztakezes Harc         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 11                                     Kifáradás:6

  Az adeptus korlátozott távolságba is el tud ütni a Távoli Ütés fortély segítségével. Az ellenfél legfeljebb a Pusztakezes Harc szintjének duplájára lehet méterben. A karakter a fortély minden egyes használatáért 6 pontnyi Kifáradással fizet. Bár a célpont több méterre is lehet, megérzi az ütés súlyát, erejét. Ha az adeptus sikeresen eltalálja az ellenfelét, ugyanúgy sebzi, mintha közelharcban lennének.

  Példa: Ryn-nek 12-es a Pusztakezes Harc tálentuma, ezért 24 méterre álló ellenfelét is megtámadhatja. Ha az ellenfél közelebb van, mint 24 méter, akkor Ryn támadás próbát dob a Távoli Ütéssel, ellenfele Fizikai Védelme ellen. Ha eltalálja, akkor a normális módon dobja a sebzést is, hogy ne csak látványos legyen a támadása.

 • Titkosírás

  Diszciplínák: Varázsló

  Tálentum: Írás/Olvasás                    Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                       Kifáradás: 1

  A fortély használata lehetővé teszi a Varázslónak, hogy titkosított üzeneteket hozzon létre, és fejtsen meg. A Varázslónak egy Nyelvek Írása/Olvasása tesztet kell dobnia (ez lesz később a dekódolási nehézség).  Minden sikertelen próbálkozás a dekódolásra növeli eggyel a nehézséget, ráadásul csak naponta egyszer lehet próbálkozni. (Vagy feláldoz egy Felépülés próbát próbálkozásonként, amíg van.)

  Mások fortély nélkül is megpróbálhatják megfejteni az üzenetet, ehhez viszont Kiváló Siker szükséges.

 • Tus

  Diszciplinák: Égi Rabló, Harcos, Kardmester

  Tálentum: Közelharci Fegyverek         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                         Kifáradás:1

  A Tus fortély használata lehetővé teszi a karakternek, hogy visszafogja a támadását a találat pillanatában.  Ha a Közelharci Fegyverek tálentummal végrehajtott Támadás Próba sikeres volt, akkor az adeptus 1 pontnyi Kifáradást kap, ez megállítja a fegyverét abban a pillanatban, amint az hozzáér az ellenfélhez, aki így csak 1 pont sérülést szenved el. 

  Ezt a fortélyt gyakran használják becsületbeli ügyek eldöntésére vagy képesség összemérésére szolgáló párbajok során, hogy elkerüljék a vérontást.

 • Tüzes Ököl

  Diszciplinák: Misztikus Harcos

  Tálentum: Vasököl          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                      Kifáradás:1

  A Vasököl tálentum képességfortélya arra jó, hogy használójának keze lángba boruljon, egy körig, vagy addig amíg sebzést nem okoz, mert akkor kihuny.

  A karakter 1 pont Kifáradásért lángra lobbantja a Vasökölt használó kezét, és ezért a Sebzés Próbánál 3-as fokozattal dobhat a tűz sebzésére, a Vasököl fokozatán felül.

 • Tűztisztítás

  Diszciplínák: Égi Rabló

  Tálentum: Lángoló Vér         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                           Kifáradás: 0

  Ez a fortély arra használható, hogy az adeptus testébe jutott külső anyagokat megsemmisítse; mérgek, betegségek ellen is hatásos. Az Égi Rabló egy Lángoló Vér próbát tesz, a külső anyag Varázsvédelme ellen. Ha sikerül, a külső anyag megsemmisül, illetve ha az entitás, például egy Vizirém, ami az adeptus testébe akar hatolni, akkor a Rém a hatás eredményét szenvedi el sebzésként. 
  Természetesen a fortély használata Felépülés próbába kerül, és nem gyógyít be sérülést.

 • Ütés Bevállalása

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Támadás Előrelátása         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás:1

  A Támadás Előrelátása tálentum sikeres használata után az adeptus vállalja, hogy csökkenti a Fizikai Védelmét, azért, hogy annak az ellenfelének, aki ellen sikeres volt a próba, ugyanennyi fokozattal csökkenjen a sebzése. Az adeptus legfeljebb annyi ponttal csökkentheti a Fizikai Védelmét, ahanyas a Támadás Előrelátása szintje. A képességfortély használata 1 pont Kifáradásba kerül.

  "Nem tudom elfelejteni az arcát, amikor egyenesen belesétáltam a vágásába, és meg se éreztem..."

   

 • Vitorlázzunk Együtt

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Légsiklás                        Költség: 200 Lp
  Fokozat: 6                                     Kifáradás: 1

  A Harcos a Vitorlázzunk Együtt fortély segítségével megoszthatja a Légsiklás tálentum hatását egy másik személlyel, amíg el nem eresztik egymás kezét. A fortély minden körben 1 Kifáradás pontba kerül, amíg a másik személy elkíséri a Harcost. Ha bármilyen okból eleresztenék egymást, a másik személy azonnal zuhanni kezd. A talajtól való magasság függvényében sebződik a zuhanástól.

Mint tudjuk, az orkok sokféle színben, és fogméretben kaphatók :) Egyik kedvenc fajom, nagyon sok lehetőség van bennük. Mint mesélő, sokszor hívok vizuális segítséget, az illusztrációk remek kiegészítői a játéknak. Ezek a képek eredetileg nem az Earthdawn világához készültek, szubjektív módón mégis "earthdawnos"-nak ítéltem meg őket. Remélem más mesélő is hasznát veszi. Írjátok meg hozzászólásban, nektek melyik tetszett / nem tetszett!

 

Jowie Lim 

 

 

 

Ismeretlen (kérlek, ha ismered az alkotót jelezd!)

 

TamplierPainter

 

 

Bayard Wu

Joseph Westoneph Weston

 

Paizo Publishing

 

 

Miguel Regodon

 

 

Ismeretlen (kérlek, ha ismered az alkotót jelezd!)

 

 

Yuikami

 

 

Ismeretlen (kérlek, ha ismered az alkotót jelezd!)

 

R-aters

 

 

Ceth-lenn

 

 

+ 1

 

Brenoch Adams

 

 

 

 

1. .. Vasdenjast a Csapás előtt mint "Városok felfalóját", és mint "Szörnyűségest" emlegették?

2. ..Earthroot az egyetlen keleti nagysárkány Barsaiven, míg "közönséges" keleti sárkányból szintén csak egy van.

3.... Míg a t'skrangek nem, a szárnyas t´skrangok, a k´stulaamik lehetnek beastmasterek?

4. .. Neden legjobb barátja egy Rozko nevű törpe?

5... a windlingek kedvenc hátasállata egy kue nevű állat, ami átmenetet képez a gyík és a macska között, míg a kevésbé földhözragadt zizergik zoakon lovagolnak, ami amolyan denevér-madár keverék?

6. .. a legdrágább t´skrang fűszert trikellának hívják, és akár 20 ezüstöt is elkérnek egy unciáért?

7. .. a lightbearerek egyáltalán nem használnak vérmágiát?

8... Vestrial neve nem változott meg, amikor megőrült?

9. .. a throali naptár szerint a hónapok nevei: Strassa, Veltom, Charassa, Rua, Mawag, Gahmil, Raquas, Sollus, Riag, Teayu, Borrum, és Doddul?

10 .. Alachia védelméről az exolasherek gondoskodnak?

11. .. a windling pálinka egy bizonyos keesra nevű növény terméséből készül?

12. .. Jaspree ork neve Greeb, míg Upandalé Jrikjrikjrik, ami tornyot jelent?

+1.. .. Krathis Gron hatodik körös harcos és kilencedik körös trubadúr, és Upandal kvesztorként 1800 devotion ponttal rendelkezik?

 

 

 

Alapvetően azt mondhatnánk, hogy a tundraszörny egy gyakori hátas. Nagy, sok terhet elbíró, igénytelen, idomítható növényevő. De ki mondta, hogy minden tundraszörnynek ugyanúgy kellene kinéznie? Íme néhány verzió a tundraszörnyhöz, ehhez a dínó-hüllő-akármi keverékhez, és ha jónak látod, akkor akár kisméretű statisztikai módósítás is belefér. Érdemes figyelmet szentelni a területi viszonyoknak is.

 

 

1.

painting pumpkins step by step guide by cgcookie dalcfzl 1

Forrás

 

2.

1463063 435535013212835 1675891625 n

Forrás

3.

fluffy rhino by moawallin d7yvqxg

Forrás

4.

Nekik kellene egy csontkeményedés, szarv előre, de nem tudtam kihagyni a remek színek miatt.

grey days lomak by mikaelquites d9o0esq

Forrás

5.

a17a3ab01d780a7aef62689f45552990

Forrás

6.

watermelon

Forrás

7.

creature design by archon0419 d6kdsfd

Forrás

8.

f5b7cdfca30e02f8ce715ef3f05f4706

Forrás nincs :(

9.

ab35f9606dd237e3a44fd383d2d953b0

Forrás

10.

b11d34712e4ad26c13170f44b4fe7e52

Forrás

11.

desert cavalry by fangwangllin d5rjliw

Forrás

12.

da1859e3cf26f9448ea5f589dea84249 d327o3z

Forrás

+1

Forrás

Barsaive élővilága lehetőséget teremt arra, hogy olyan teremtmények legyenek a (nem) játékos karakterek hátasai, amely kevés szerepjátékban adatik meg. Több griff alfaj ismert (hippogriff, dzsungelgriff, földi griff), de ha a karakterek kicsit másféle külsővel megáldott griffet szeretnének, íme néhány ötlet. Ellenfélnek vagy más kalandanyagként is remekül is használhatóak. 

 

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

(Forrás)

+1

(Forrás)

 

12+1 Kalandötlet

Megesik az emberrel hogy nincs ötlete mit meséljen a csapatnak, itt van 12+1 kaland mag ami ad néhány ötletet.

 1. Egy tudós, a könyvkukac fajtából szeretne rekonstruálni egy landisi szőnyeget (ami valójában egy grimoár), ehhez szükséges egy különleges és ritka növény. Ennek beszerzésével a csapatot bízza meg.
 2. Egy csapat egy felborult gyaloghintót talál, kint véres testek (lehetnek théraiak, vagy szektatagok, vagy egyszerű kalandozók), a hintóban pedig nem embernek készült hely, hanem leginkább egy bélelt doboz. Nem messze a helyszíntől még egy halott, mellette egy méter nagyságú tojás. A csapaton múlik, mit tesz vele, és a mesélőn, hogy mi bújik ki belőle..
 3. Egy régi thérai rom lehet, hogy kincset őriz. Viszont egy mágikus, félig intelligens őrzője a helynek még mindig életben van..
 4. A csapat egy faluba érkezve azt találja, hogy mágikus járvány ütötte fel a fejét. A helyi garlen kvesztor szerint ez egy átok, és van rá gyógyszer, egy bizonyos állatnak a mirigye..
 5. Egy elhagyott bányát találnak a játékos karakterek, amely bizony nem olyan elhagyott, mint amilyennek elsőnek tűnik..
 6. A csapat Elementalistájától, Sámánjától, vagy Szellemmágusától segítséget kér egy elementál vagy szellem, mert egy másik varázshasználó csúnyán kihasználja és kéri, hogy tegyen igazságot.
 7. A csapat Szellemmágusának a fülébe jut, hogy van egy olyan növény, amely a halott Névadók szellemének Mintájának egy egy darabját megfogja, és tudja, hogy egészen sokféleképpen hasznosíthatja.. Igen ám, de az a növény olyan helyen terem főleg, ahol sok ember halt meg, és azokat a helyeket, nemcsak ezek a növények szeretik..
 8. Egy vándorló Trubadúr meg szeretné szerezni az egyik t'skrang étterem desszertjének a receptjét, ebben kéri a karakterek segítségét.
 9. Az egyik ételben, amit a karakterek a hosszú útra vettek a faluban, vagy a fogadóban reggel, egy segélykérő üzenet van belesütve.
 10. A játékos karakterek után nyomoz egy másik adeptuscsapat. Hosszas paranoia, és egymás kerülgetése után derül ki az ok: ők azért lettek felbérelve, hogy felkutassák a megbízó rég elveszett rokonát, akinek kilétét az egyik csapattagban vélték felfedezni..
 11. Találnak egy helyet, ami tökéletes pihenőhelynek tűnik, éjszaka viszont ellepik a csapat erejének megfelelő élőholtak. Persze vannak ráutaló jelek, például alkonyat előtt kicsivel elhallgatnak az állatok, megváltozik az asztrál.. aztán reggelre minden kitisztul..
 12. A karakterek találnak egy csapdába esett Rémet. Túl erős, hogy megöljék, és a közelben nincs segítség, viszont a csapda gyengül.. vajon elég találékonyak a karakterek, hogy megöljék a Rémet?

    +1  Egy varázsló azzal fordul a csapathoz, hogy megtalálta az egyik Csapás alatt megváltozott faj gyógymódját. A csapatnak nincs más dolga, mint elhozni élve egy példányt - csapat erősségétől függően átváltozott, mantikór, vagy bármilyen más félintelligens állat lehet. 

 

12+1 különbség az Első és a Negyedik kiadás között

(ami Nem tetszik - szubjektíven) 

Első Kiadás Negyedik Kiadás
Bizonyos fajok kizártak bizonyos diszciplínákat.  Bárki lehet bármilyen diszciplína. Szélszerzet Szellemmágustól kezdve Obszidiánember Égi Hajóson át... 
Csak a diszciplína tálentumokba lehet karmát tenni, fajtól függ a karma fokozat. Minden tálentumba lehet karmát tenni, nem kerül Legenda Pontba a karma. 

A Kitartás tálentum, diszciplínánként változó, fejleszthető.

A Kitartás nem tálentum, első körtől automatikusan fejlődik, nem fejleszthető. 

A Szálszövés tálentumot a varázshasználók kivételével negyedik körben kapják meg.

Első körtől mindenki tud szálat szőni. 
 

A tálentumok "fényét" csökkenti kicsit a képzettség, sok tálentum hiányzik, "mert ott van helyette a tálentum". Például még mindig nincs Lovaglás képzettség, mondván ott van helyette a Lovastrükk tálentum. 

Minden "alap" kockát használ: d4,d6,d8,d10, d12, d20

Kiiktatták a d4et és a d20at. (d4 még van, az a 3-as step, de gyakorlatilag sosem lesz használva.)

Korának megfelelő minőségű külalak és illusztráció. Zavaró tördelés, néhol szemet bántóan amatőr rajzok, nem szépek a táblázatok. 
Maximum öttel lehetett egy tulajdonságot fejleszteni. Maximum hárommal lehet egy tulajdonságot fejleszteni, várni kell utána, és más feltételeknek kell megfelelni. 
  A Kvesztor rész pont ugyanúgy nincs kidolgozva, mint az Első Kiadásban.
Egy harci kör 10 másodpercből áll.  Egy harci kör hat másodpercből áll (ezt a Harmadik Kiadásból vették át). 
A varázslat nehézségétől és hatásától függ a szálak száma. A számak szála drasztikusan redukálódott. 
Adottak a tálentumok, amik cserélhetőek Adeptusi Iskola, vagy Út szerint és opcionálisan. Vannak fix tálentumok, amik mellé lehet választani. 
Összefoglalva, az Első Kiadás nem volt ennyire egyensúlyban, de sokszínű, színes volt, telis tele lehetőségekkel, a tálentumoknál pont ugyanúgy, mint a varázstárgyaknál.

Sokkal jobban egyensúlyban vannak a diszciplínák, cserébe nem olyan érdekesek. A varázstárgyakra, ugyanígy elmondható. Az egyediség egy részét feláldozták az eladhatóság oltárán.

Ennek ellenére, ha pontoznom kéne:

Első Kiadás: 9/10

Második Kiadás: 5,5/10

Harmadik Kiadás: 6,8/10

Classic: 6,5/10 

Negyedik Kiadás: 8/10 

Melyik verziót ajánlom: 

Ha megvan az Első Kiadás, nem éri meg váltani, de érdemes elolvasni a szabályokat, és néhányat átvenni esetleg, és a történelmi, világot érintő részekért is.

Ha teljesen kezdő vagy: Negyedik.

12+1 különbség az Első és a Negyedik kiadás között

(ami tetszik - szubjektíven) 

Első Kiadás Negyedik Kiadás
A sikerszint táblázat alapján megy, heroic a legnagyobb siker. Célszám felett minden ötödik dobás +1 siker, végtelen számú siker lehetséges.
Ha nagyon nagyot dobtál, a Mesélőn múlt, mi történik. Ha nagyon nagyot dobsz, hatása van. Sikerszintenként +2 fokozat a hatáspróbához (varázslás-hatás, támadás-sebzés, stb)

Karakterkészítésnél főérték táblázat alapján.

Karakterkeszésnél a vonatkozó értékek kiszámolhatóak.

 • Fokozat: alaptulajdonság értéke / 3 (felfelé kerekítve) + 1
 • Védőértékek: alaptulajdonság / 2 (felfelé kerekítve) +1
 • Ájulási határ: Szívósság * 2
 • Halálhatár: Ájulási határ + Szívósság fokozata
 • Sebhatár: Szívósság / 2 (felfelé kerekítve) + 2
 • Misztikus páncél: Akaraterő / 5 (lefelé kerekítve)
Varázslatok, ahogy le vannak írva, módósítás nélkül. Lehet módósítani extra szálak hozzászövésével. Növelni a sebzést, hatóidőt, hatótávot, stb. Már nem Mágia Írás/ Olvasásának, hanem Mintaszövésnek hívják, amit én sokkal hangulatosabbnak tartok. 
Első körben semmilyen bónuszt nem kapnak a karakterek.

Első körben már kapnak karma bónuszt (Égi Hajós tehet karmát bármibe, ha a fedélzeten van), vagy "ingyen" tálentumot (Fegyverkovács a Szakértelmet, amivel például patkót, vagy mundán fegyvereket készíthet.)

Elementalista / Szellemmágus / Sámán bármilyen erejű elementált megidézhet.

Korlátozva van, hogy milyen erős lényt tud megidézni. (Az Idézés tálentum fokozatának megfelelő erejűt.)

Csak meghatározott számú harci helyzetet kezel, a többi a Mesélőre van bízva.  Több harci helyzetet kezel, értelme lett az ostornak, a pajzsnak, és már van szabály arra, ha valaki közelharcban szeretne lődözni.
  A történelem mellett vannak a dátumok is, és (figyelembe véve az LRG kiadásos eseményeket) új dolgok is történtek. 
A Szálszövési és Újraszövési Nehézségek varázslatok nehézsége varázalatonként változik. Egységes Szálszövési és Újraszövési Nehézség körtől függően.
  Néhány tálentum javítva lett, születtek újabbak, a koherencia jegyében. Nincsenek karma köteles tálentumok.
  Koherensen be vannak fűzve a kiegészítők szükséges része.
Látni kell a varázslat célpontját. Nem kell látni a varázslat célpontját. 
Új varázslatok tanulásához dobni kell. Új varázslatok tanulása LP-be kerül.


Dobas:

12+ 1 hivatalos, játszható faj

(az alapkönyves fajokon kívül)


Az alap nyolc fajt mindenki ismeri (ember, elf, törpe, szélszerzet, ork, troll, obszidiánember, t’skrang), de ennél jóval több játszható faj található az Earthdawn világában.

Vérelf


Nem száműzött elfet játszani Játékos Karakterként nehéz. Nemcsak az állandó fájdalom miatt, az egyedi szemlélet, és az abból fakadó problémák miatt. (Nem vérerdei csapatba nem ajánlom, vagy csak nagyon nagyon alapos indokkal.) 
De ha az egész csapat vérelf, az teljesen más szintű játékot biztosít. Bővebb információ: Vérerdő kiegészítő.


K’stulaami


Különleges t’skrangek, akik nem képesek beszélni, hanem sajátos, füttyögő hangot hallatva kommunikálnak. Ebből fakadóan a többi t’skrang némi előítélettel viseltetik irántuk, és az ezzel a különleges mutációval született kicsikről gondoskodnak, hogy k’stulaami közösségbe kerüljenek. A tojásból előbújva már látszik a különbség, ugyanis a k’stuláknak egy hártya található a kezükön és oldalakun, aminek segítségével magasabb helyekről képesek lesiklani.
Bővebb információ: Barsaive Népei 1.

 

 

Sápadtak


A sápadtak olyan t’skrangek, akik a Throál hegyei alatti barlangok mélyén élnek, a hegy alatt görgedező folyókban és azok mentén. Sosem ízlelték a napot, ezért nagyon rosszul viselik a nyílt tereket. A bőrük világos, néhányuknak halszerűen ezüstös. 
Információkat több kiegészítőben is találsz róluk, a Barsaive Népei1. részében, és a Throál kiegészítőben is lelhetsz néhány sort róluk.


Ember alfajok


Sok ember törzs már annyira egyedi kultúrával, szemlélettel rendelkezik, hogy ez a testfelépítésükön is látszik (tehát ember létükre faji módosítókat kapnak):
Kathanok, Dingannik, Vorstiak, Galeb-Klekek. 
Bővebb információt róluk a Barsaive Népei 1-ben találsz.

Sakálember


Nem kizárt, hogy messze Creanaból a Szenvedélyek Barsaive-re vetnek egy sakálembert. Ezek a harcias lények nagyon intelligensek, és a szájformájuk ellenére a sajátjukon kívül más Névadó nyelveit is képesek elsajítatni. 
A Thérai Birodalom kiegészítőben találhatod őket.

Jubruq


A Marac provinciából származó jubruq a nagyon ritka fél fajok egyike. Az anya minden esetben ember vagy ork nő, az apa pedig egy különleges, csak Maracban található entitás, a jinari. Az örökölt mágikus potenciál miatt szinte kivétel nélkül valamilyen varázslói diszciplínát követnek. Érdekesség, hogy minden jubruq férfi, és képtelenek az utódnemzésre. 
Szintén a Thérai Birodalom kiegészítőben találhatod őket.

 

Lomblény


Vasgótiában élő különleges faj. A Mélyerdőből származó levél lények tudnak beszélni, és képesek a mozgásra, mindazonáltal igen titokzatos, és ritka Névadók. 
Bővebbet róluk a Thérai Birodalom kiegészítőben találsz.

Ulk-ember

Az ulk-emberek csak a vasgótiai Mélyerdőben élnek. A külsejük és képességeik miatt a Névadók a Rémek teremtményeiknek hiszik őket. Aki ezekkel a bizarr teremtményekről többet szeretne tudni, szintén a Thérai Birodalom kiegészítőben talál több információt.

 

Gar


Ez az elf alfaj Cathay-ben található meg. Vadak, mint a trollok, és ugyanúgy megvan bennük az a fensőbbrendűség tudat. A becsület szintén alappillére az életüknek. A Cathay-Játékosok Könyve című kiegészítőben olvashatsz róluk.


Ki mao

A ki maok Cathay dzsungeleiben élnek, és testfelépítésük az elfekéhez hasonlatos, leszámítva azt a tényt, hogy macskaszemük van, fülük is macskás, és a bőrükön is a tigriscsíkok vannak. Ők magukat Árnyék Elfeknek nevezik. Szintén a Cathay: Játékosok Könyve a forrás.

 

Po na


A po nák emberek, majomszerű vonásokkal, és hosszú majomfarokkal. Békések, és kíváncsiak. Ami Barsaive-hez köti őket az az, hogy érdekes módon képesek követni a Faroktáncos diszciplínát.

Vihargyermek


A vihargyermekekről senki sem tudja, honnan jöttek. Csak Cathay-ben, nagyobb viharok után bukkannak rájuk, felnőttként, ruhátlanul. A sötét hajú, fehér bőrű vihargyermekek első pillanattól beszélik a nyelvet, és bár előfordul, hogy párt választanak, utódnemzésre a jubruqokhoz hasonlóan nem képesek.
Cathay: Játékosok Könyvében olvashatsz többet róluk.


+1

Ghareez


Théra szélszerzetekre gyakorolt hatása a ghareezekben manifesztálódik. Thérai szélszerzetek, akik jobban szeretik az árnyékot a fény helyett. A szélszerzetek az élethez való hozzáállásuk miatt nem választhatják a Szellemmágus diszciplínát, nem így a ghareezek. Komorságuk olykor kegyetlenségbe is átcsaphat. A legjobb thérai kínzómesterek kivétel nélkül a ghareezek közül kerülnek ki.

Diszciplinák: Misztikus Harcos

Tálentum: Vasököl          Költség: 100 Lp
Fokozat: 3                      Kifáradás:1

A Vasököl tálentum képességfortélya arra jó, hogy használójának keze lángba boruljon, egy körig, vagy addig amíg sebzést nem okoz, mert akkor kihuny.

A karakter 1 pont Kifáradásért lángra lobbantja a Vasökölt használó kezét, és ezért a Sebzés Próbánál 3-as fokozattal dobhat a tűz sebzésére, a Vasököl fokozatán felül.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.