Age of Legends - Fórum - Earthdawn.hu

lightbulb-o Age of Legends

7 éve 7 hónapja #11 Írta: sade
Age of Legends téma létrehozva sade által
Ha valakinek van információja a FU-s verzióról, esetleg tapasztalata, ne tartsa magában :)
Sir Thomas?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Új felhasználó létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
7 éve 7 hónapja #12 Írta: sirthomas
sirthomas válaszolt a következő témában: Age of Legends
Ebbol most ugy tunhetne, hogy vagy olvastam vagy jatszottam az Age of Legends-el, de egyik sem igaz. mindossze erdeklodom :-)
De valamennyi informaciom van igy azt megoszthatom. Kezdjuk egy alap FU (Freeform Universal RPG) leirassal, ugye az Age of Legends a FU-ra epit, de alaposan megcsavartak azert.

Szoval mi is a FU? Mostanaban erosen mennek az un tortenet alapu jatekok ahol jelentosen leegyszerusitik a szabalyokat hogy gordulekeny sztorikat lehessen meselni, ahol ne kelljen folyamatosan a szabalykonyvet lapozgatni vagy orak hosszat harcolni. Nos a FU ilyen.

Hogy megertse mindenki jojjon egy pelda. Karakteralkotas. Tegyuk fel, hogy normal FU alapjan jatszunk egy Earthdawn szeru fantasy jatekot. En elhatarozom, hogy szeretnek egy Lorm szeru troll harcost. Ezzel meg is vagyok a karakteralkotas nagyjaval :-)
Jojjon az "ertekek" meghatarozasa. A FU alapvetoen 4 "ertekkel" dolgozik. Ugy dontok hogy a harcosom fizikailag eros, szellemileg megingathatatlan. Ezzel a tulajdonsagok keszen vannak. Johetnek az elonyok hatranyok. Egy ideig elgondolkozok azon legyen e a trollom jo harcos, de vegul ugy dontok legyen inkabb bator, mig hatranykent legyen remfertozott. Tehat a karakter ertekei ezek:

Fizikum: Eros
Szellem: Megingathatatlan
Elony: Bator
Hatrany: Remfertozott

Marad a felszereles. A FU ugy dolgozik, hogy persze van felszerelesed de a legtobbel kozuluk felesleges sokat torodni. Mi az a ket targy ami leginkabb segit neked, ami a legfontosabb. Van egy eros koteled? Megbizhato tolvajszerszamod? A nagyapadtol orokolt kardod? Troll harcosomnak ugy dontok Lorm mintajara egy Osi remolo csatabardot es egy Elo kristaly pajzsot valasztok igy a teljes karakterlap ezzel valtozik

Felszereles:
Osi remolo csatabard
Elo kristaly pajzs

Termeszetesen az Age of Legendsben ezt megcsavartak picit. A rendszer megtartotta a "tulajdonsag" negyest, de a felszerelest kicsit modositottak, bevezettek kepzettsegeket, talenteket, varazslatokat, mastery szintet, szoval a karakterlap joval bonyolultabb lett, de azert igy is joval egyszerub mint lenyegeben barmi korabbi Earthdawn rendszer.

A talenteknek es skilleknek ninicsen szintjuk, egyszeruen vannak, ez a rendszer egyszerusege miatt van igy amit a kovetkezo posztban leirok.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: sade

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Új felhasználó létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
7 éve 7 hónapja #13 Írta: sirthomas
sirthomas válaszolt a következő témában: Age of Legends
Szoval rendszer. A FU rendszere roppant egyszeru. Szeretnel valamit elerni, dobsz es az alapjan eldontitek a meselovel mi is tortent. Ez eddig eleg egyszeru. A FU a dobasokra az un FU kockat hasznalja, ezen a lehetseges ertekek:

- Igen, sot...
- Igen
- Igen, de...
- Nem, de...
- Nem
- Nem, sot...

Ahogy lathato is ez egy hat oldalu kocka. Tegyuk fel hogy kedvenc tovajunk szeretne beosonni egy nemesi hazban rendezett partira mert valamifele osszeeskuvest sejt ott. Dob. Az igen vagy nem mondja meg hogy sikerult e a dolog, eddig egyszeru, a sot es a de pedig egyik vagy masik iranyba modositja. Peldaul igen, de... Bejut de mondjuk eszrevettek, vagy levert valamit, vagy barmi mas. Lehet hogy bejutott, de egy orcsapat eppen az o rejtekhelye elott all meg igy hiaba jutott be nem tud ujabb trukkozes nelkul tenylegesen szabadon cselekedni. Tegyuk fel, hogy megprobal elosonni mellettuk, dob es nem, sot jon ki. Sajnos szinte rohton megroppannak a kavicsok a laba alatt, futasnak eredne de egy masik orcsoportba fut akik rovid uton leszerelik. Kedvenc tolvajunk habar bejutott a hazba fogoly, talan nem igy tervezte az estet.
A sot erositi a hatast a de az ellenkezo iranyba modositja. Sokszor erdekes kerdes mi jobb, az igen, de vagy a nem, de...

Mint lathato ez oriasi kockazat hiszen mindre sok esely van. Az alap FU es az Age of Legends ezt mashogy kezeli igy most igyekszem csak az Age of Legends verziojat emliteni. Maradjunk kedvenc tolvajunknal aki Nem, sot eredmenyt dobott lopakodasra, de nem csak FU kockat dobott, hanem bonusz kockakat is. Tolvajunk kepzett lopakodasban es puha talpu cipoje van, ez ket bonusz kockat adott. Mindket bonusz kockan a + jel jott ki eredmenyul ami a Nem, sot... eredmenyt Igen, sot... eredmenyre valtoztatja. Tolvajunk nemcsak hogy elosont a ket or mellett, de volt annyi lelekjelenlete hogy az egyik or overol leemelje eszrevetlenul annak kulcsait is. A haz immar tarva nyitva all elotte.

Termeszetesen ezek elegge alap peldak, de elegge jol mutatjak a rendszer konnyed mukodeset. Nincsenek modositok, vannak pozitiv es negativ befolyasolo tenyezok es annyi.

Tegyuk fel hogy tolvajunk balszerencses. Ez negativan befolyasolna a lopakodast de kozben konnyed mozgasu, ez pozitiv. A ketto kiegyenliti egymast, eddig se negativ, se pozitiv es erre jon ra a korabban emlitett ket modosito. Azaz osszeszedi az ember mi segiti, m hatraltatja es a ketto mennyiseg dont hogy bonusz kockakat vagy hatrany kockakat kapsz es hogy mennyit.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Új felhasználó létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

7 éve 7 hónapja - 7 éve 7 hónapja #14 Írta: sade
sade válaszolt a következő témában: Age of Legends
Amberhez hasonlonak tunik a rendszere, bar ott kocka sem volt
koszonom szepen a beszamolot, oszinten szolva engem nem gyozott meg, pont az epic dolgokat erzem "elveszni" (kicsi a skala, vagy nem tudom)
viszont felmerult bennem, hogy ha valakiben annyi faradsag nincs, hogy "nekimenjen" a rendszernek, mennyire veszi a faradsagot megismerni a vilagot minden apró kis dolgaval?
vagy ez a rendszer alapjaiban arra valo, hogy megismerj egy vilagot?
egyebkent szerintem call of cthulthut szivesen jatszanek ezzel a rendszerrel, vagy barmi uj vilagot, ilyen "oneshootosat"
Utolsó szerkesztés: 7 éve 7 hónapja sade által.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: sirthomas

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Új felhasználó létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
7 éve 7 hónapja #15 Írta: sirthomas
sirthomas válaszolt a következő témában: Age of Legends
Ez izles kerdese. Szerintem a vilag es a rendszer megismeresi vagya ket kulon dolog. En szemely szerint szeretem ha egy rendszer gyors es konnyu. Az eredeti Earthdawn rendszer tul sok szoszmotolest igenyel es az sem segit hogy mikor dobsz akkor is ki kell keresni milyen kockakod tartozik mihez.
Persze mint mondtam ez izles kerdese, de elegge erosen mennek az ilyen szabadabb rendszerek. A Fate, FAE, FU es tarsaik. Cortexet is ilyen iranyba vittek a Cortex Plus-szal, sot meg a DnD5 is kisse ebbe az iranyba kacsingat a maga DnD-s modjan (legalabbis a regebbi verzioju DnD-khez kepest) es az Universalban is meg lehet latni az erre mutato gondolatokat. Vagy emlithetnem a nemreg oriasi sikereket elero One Ring rendszert, egyszoval a mai altalanos szerepjatekipar most ezt a hullamot lovagolja meg.

Hogy osszefoglaljam nekem erdekesnek tunik. Kisse fura a FU kocka, de siman lehet hogy jol mukodik. Elso olvasasra a Fate nekem jobbnak tunt, vagy hogy ugy fogalmazzak jobban az en kedvemre valonak, de ki tudja, az Age of Legend eloben lehet nagyon szuperul muzsikal.

En egy Earthdawn Fate-nek orulnek igazan, szerintem nagyon jol illene a Fate rendszere Barsaive vilagahoz, de tekintve hogy a licenszek nem ebbe az iranyba mutatnak azt hiszem ez csak alom.

Egy hirtelen visszakanyar arra vajon one-shootos vagy sem a rendszer. Jo kerdes. Mar mashol is olvastam hogy valaki igy gondolta. Vegulis meg ha az is a karakteralkotas ha 10 percbe telik ugyhogy lehet azt gondoltak ennyi belefer, de remelem hosszu tavon is elvezetes tud lenni azert.

Hozzatennem, barki aki valoban olvasta vagy jatszott vele minden bizonnyal alaposan hozza tudna tenni informaciokat

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Új felhasználó létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
7 éve 7 hónapja #16 Írta: sirthomas
sirthomas válaszolt a következő témában: Age of Legends
Meg egyszer atolvasva. Epic jelleg. Valoban tenyleg elveszik e... Ez tenyleg csak gondolatokat tartalmaz hiszen a koyvet sajnos meg nem olvastam. A bonusz kockak lete, az eros talentek es varazslatok rogton megszerzese nekem kicsit azt mondja inkabb amolyan kozepesen epicen kezdesz es elegge durva dolgokra vagy kepes szinte rogton. De ez jo kerdes. En ugy erzem eros fejlodes nincs a rendszerben. Ez engem nem zavarna de sokakat szerintem igen.

Megint gyors kanyar Fate fele, ott a sokfele vilag miatt kitalaltak mar hogyan lehet egy csapatban egy sebezhetetlen felisteni leny, egy kis mano meg egy onszerelo robot ugy hogy tenylegesen ne nagyon vesszen el elmeny vagy lehetoseg. A FU azonban nem ennyire szeleskoruen hasznalt. Igazabol en kicsit ugy erzem az Age of Legend a nagy kiugras nekik, de attol megcsinalhattak jora siman.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: sade

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Új felhasználó létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Az oldal motorja a Kunena fórum

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.